لایت کیور دندانپزشکی

لایت کیور دندانپزشکی یکی از پرکاربردترین دستگاه های مورد استفاده در مطب های دندانپزشکی است ،این وسیله جز لوازم لاینفک در درمان های ترمیمی می باشد. در یک تعریف کلی میتوان گفت لایت کیورها دستگاهی است که به وسیله نور بنفش مواد ترمیمی دندان را سفت می کند. به این کار Curing می گویند. پس از قرار دادن کامپوزیت در دندانی که قصد پر کردن آن را داریم، از لایت کیور برای سفت کردن کامپوزیت استفاده می کنیم. لایت کیور با استفاده از نور بنفش خود باعث تراکم و فشرده شدن سریع کامپوزیت می گردد، دلیل این امر پایین بودن طول موج و بالا بودن انرژی رنگ بنفش می باشد.

علت استفاده از دستگاه لایت کیور در دندانپزشکی

در یک توضیح کلی میتوان علت استفاده از دستگاه لایت کیور را اینگونه گفت :

امروزه کاربرد کلینیکی رزین کامپوزیت ها افزایش یافته است. موفقیت ترمیم های کامپوزیت با نور سخت شونده بستگی به درجه پلیمریزاسیون و در نتیجه به شدت نور خروجی دستگاه لایت کیور دارد. شدت کافی، طول موج صحیح (۴۰۰ تا ۵۲۰ نانومتر) و زمان کیورینگ کافی از متغیرهای مهم در پلیمریزاسیون کافی رزین های کامپوزیتی هستند. عوامل گوناگونی بر شدت نور خروجی دستگاه تاثیر می گذارد.

تماس با مطب خورشید

با توجه به کاربرد روز افزون کامپوزیت های نوری، اهمیت پلیمریزاسیون کافی بیشتر می شود زیرا موفقیت آنها به میزان پلیمریزاسیون بستگی دارد. پلیمریزاسیون ناقص باعث اثرات سوء بیولوژیک، افزایش جذب آب، حلالیت کامپوزیت و کاهش سختی می شود. اینجاست که استفاده از دستگاه های لایت کیور در ترمیم های دندانپزشکی مطرح می گردد. همچنین با توجه به استفاده وسیع از این مواد به منظور باندینگ، ناکافی بودن نور می تواند بر استحکام باند ترمیم ها تأثیر گذارد

انواع لایت کیور دندانپزشکی

لایت کیور ها دو نوع هستند:

۱– هالوژن
۲– LED

از عکس CBCT چه استفاده هایی میشود ؟ حتما بخوانید : عکس CBCT به زبان ساده چیست ؟

لایت کیور ها به دو دسته با سیم و بدون سیم هستند. که بدون سیم آن قابل شارژ شدن می باشد.

  • مزیت LED نسبت به لامپ هالوژن این است که نیازی به خنک کننده نخواهد داشت.
  • مصرف لامپ هالوژن بیشتر از LED است.
  • گرمای لامپ هالوژن بیشتر از LED است.
  • شدت نور هالوژن بیشتر از LED است.

به طور کلی دو نوع لامپ برای دستگاه های لایت کیور استفاده می شود. لامپ های هالوژنیک تنگستن QTH و دیودهای نشر دهنده ی نور یا همان LED. تفاوت اصلی این دو در طول عمر و بازه ی طول موج است انتشاری است. لامپ هالوژنیک شامل بازه ی گسترده ای از طول موج ها از ۴۰۰ تا ۵۰۰ نانومتر است. اما LED ها معمولا دارای یک بازه ی طول موج بسیار کوچک مثلا از ۴۰۰ تا ۴۱۰ نانومتر هستند.

لایت کیور در دندانپزشکی چه استفاده ای دارد ؟

همچنین انرژی مصرفی لامپ های LED بسیار کمتر است و تولید حرارتی کمتری دارند و فضای کمتری نیز اشغال می کنند. از سال ۲۰۱۴ به بعد به دلیل محدودیت های زیست محیطی، دسته ی وسیعی از شرکت های تولید کننده ی لایت کیور ها، استفاده از لامپ های هالوژنی را منسوخ کرده و امروزه تقریبا تمام این شرکت ها از LED ها استفاده می کنند.

به همین دلیل شرکت های سازنده ی این دستگاه ها امروزه با تغییر کمی در طول موج فرابنفش به رنگ بنفش و آبی، موفق شده اند دستگاه های لایت کیوری بسازند که هم تقریبا تمام مزیت های نور فرابنفش را دارد و هم خطری از بابت ایجاد رادیکال های آزاد (Free Radical) و سرطان زایی در بدن انسان نخواهد داشت وهم اینکه این نور ها به دلیل داشتن طول موج بلندتر می توانند تا اعماق بیشتری از کامپوزیت نفوذ کرده و منجر به سخت سازی لایه های زیرین کامپوزیت دندان شوند.

اجزای داخل لایت کیور :

  • برد الکترونیکی کنترل جریان نور
  • ترانس تبدیل ولتاژ
  • کابل یا شیلنگ هدایت نور
  • هندیس
  • رفکلتور
  • کلید های خاموش و روشن دستگاه
  • سوییچ های سیگنال
درد فک و مشکلاتی که این درد به همراه دارد ؟ حتما بخوانید : درد فک چیست و چه مشکلاتی به همراه دارد ؟

چگونه از لایت کیور استفاده میشود ؟

پوسیدگی دندانها در حال حاضر یکی از رایج ترین مشکلات مردم نه تنها در کشور ما بلکه در سطح جهانی میباشد. به منظور پرکردن فضای خالی دندان معمولا از انواع مختلف پرکردنی های دندان استفاده میکنند که در این میان کامپوزیت جزو محبوب ترین آنها می باشد . از آنجایی که کامپویت به خودی خود نرم میباشد باید به وسیله ای آن را محکم کرد و اینجاست که لایت کیورها مورد نیاز میشوند . ترمیم دندان ها با استفاده از کامپوزیت و لایت کیور بسیار وقت گیر و نیز تخصصی است. بالاتر بودن هزینه ی آن هم به همین دلیل بوده است.

زمانی که دندانپزشک قصد دارد که با استفاده از این دستگاه دندان های یک بیمار را ترمیم کند. باید دقت کافی را به خرج دهد تا مشکلی در کار پیش نیاید. یکی از بزرگترین مشکلاتی که امکان دارد رخ بدهد این است که رنگ آن دچار مشکل شود.

روش کاربه این صورت است که با توجه به این که نور طیف خاصی دارد. در کامپوزیت بیشتر از یک لایه تاثیر نمیگزارد. پس در نتیجه تنها کاری که میشه بکنی اینه که یک لایه کامپوزیت بر روی دندان قرار داد. سپس با Light Cure آنرا سفت کرد. سپس مجددا یک لایه ی دیگر را قرار داد. در نهایت اتفاقی که حاصل میشه اینه که لایه لایه برای دندان یک ساختار جدید و بسیار مقاوم ساخته میشود.

تماس با مطب دندانپزشکی خورشید