قطره آهن

قطره آهن و لزوم استفاده از آن در کودکان همیشه مورد بحث و نظر پزشکان متخصص بوده است . فقر آهن در کودکان یمی از رایج ترین علل و عوامل نگرانی ها در مورد سلامتی آنها است . به همین دلیل است که بر لزوم پیشگیری از این مشکل در سنین کودکی تاکید شده است . فقر آهن میتواند باعث بروز مشکلاتی مثل کاهش عملکرد ذهنی ، فیزیکی و رفتاری در کودک شود . اما استفاده از این قطره خالی از مشکلات نیست با ما همراه باشید تا بیشتر با این موضوع آشنا شوید .

قطره آهن چیست ؟

مکمل آهن برای کودکان معمولاً به صورت قطره آهن است چون مصرف قرص آهن برای آن‌ها سخت است. قطره آهن برای بچه به شکل مایعی با رنگ قرمز یا قهوه‌ای تیره است. سیاهی دندان کودک با قطره آهن در نتیجه تماس قطره آهن با دندان به وجود میاید و حتی گاهی روی لثه نیز دیده می‌شود. سیاهی دندان کودک با قطره آهن ممکن است بلافاصله بعد از مصرف آهن یا با گذشت زمان مشخص شود. حتی اگر سیاهی دندان کودکان برداشته شود، بعد از مصرف آهن مجدداً پدیدار می‌شود.

تماس با مطب خورشید

کمبود آهن چه مشکلاتی برای کودک در پیش دارد ؟

آهن با هموگلوبین خون وظیفه‌ی اکسیژن رسانی به سلول‌های بدن را انجام می‌دهد و کمبود آن برای کودک عوارض زیر را به دنبال دارد:

۱- کاهش رشد طبیعی نظیر قد و وزن و غیره
۲- پایین آمدن بهره هوشی نوزاد
۳- پایین آمدن قدرت یادگیری کودک
۴- کاهش قدرت تمرکز کودک
۵- پایین آمدن مقاومت بدن در برابر بیماری‌ها
۶- ایجاد خستگی زودرس
۷- احساس ضعف و بی حالی
۸- پایین آمدن اشتهای کودک

نگرانی از سیاه شدن دندان کودک

قطره های مکمل آهن می توانند باعث لک شدن و سیاهی دندان اطفال و تغییر رنگ آن ها شوند. در این حالت ممکن است شما با تغییر رنگ سریع دندان ها مواجه شوید یا اینکه تغییر رنگ در طول چند ماه پس از شروع مصرف این قطره ها ایجاد شود. در این حالت با توجه به نحوه خوردن قطره توسط کودک، ممکن است لک شدن فقط بر روی چند دندان مشاهده شود یا اینکه این شرایط برای کل دندان های کودک ایجاد گردد. به هر حال لکه های ایجاد شده به خاطر مصرف قطره های آهن معمولاً خفیف هستند، اما مقاومت و سرسختی زیادی در برابر پاک شدن دارند.

دندان اضافه کودکان چه مشکلاتی را میتواند ایجاد کند حتما بخوانید : دندان اضافه کودکان چه مشکلاتی را در پی دارد ؟

تغییر رنگ دندان کودک از جمله سیاهی دندان های شیری کودکان و قهوه ای شدن آن برای والدین ناخوشایند و نگران کننده می باشد. متخصصان دندانپزشک در ابتدا به تشخیص اینکه آیا این تغییر رنگ، ناشی از یک بیماری است با بر اثر استفاده از قطره آهن می باشد، می پردازند سپس دندان های کودک شما را درمان کرده و نکات بهداشتی لازم را در اختیار شما قرار می دهند.

آیا قطره آهن باعث پوسیدگی و خرابی دندان‌های کودکان می‌شود؟

قطره آهن تاثیری در ایجاد پوسیدگی دندانی در کودکان ندارد و صرفا باعث تغییر رنگ و سیاه شدن دندان‌ها می‌شود که آن هم با رعایت اصول بهداشتی یعنی تمیزکردن دندان‌های شیرخوار با مسواک انگشتی یا پارچه نخی آغشته به آب و چکاندن قطره آهن در انتهای دهان قابل پیشگیری است. همچنین میتوان با جوش‌شیرین یا پروکسید هیدروژن قوی دارویی نابود می شود.البته این سیاهی مدتی بعد از اتمام دوره مصرف قطره آهن، برطرف می‌شود.

دلیل اصلی پوسیدگی دندان، باکتری است که پس از متابولیسم مواد قندی خاص، ترکیبات اسیدی تولید می‌کند که این ترکیبات به تدریج باعث حل‌شدن ساختمان آهکی دندان‌ها، نرم‌شدن قوام آن و تخریب نسج دندان‌ها می‌شود.قطره آهن نیز به خودی خود باعث پوسیدگی نمی‌شود. شیرین‌کننده‌های این قطره‌ها نیز از نوع سدیم‌ساخارین است که میکروب‌های پوسیدگی‌زا از آنها تغذیه نمی‌کنند.بنابراین این قطره‌ها باعث پوسیدگی نمی‌شوند مگر اینکه به‌صورت ثانویه باعث تخلخل سطحی شده و جذب پلاک میکروبی را افزایش دهند که این امر می‌تواند با رعایت بهداشت دندان‌ها کنترل شود.

قطره آهن یکی از دلایل پوسیدگی دندان است

درمان سیاهی دندان کودک

برای از بین بردن سیاهی دندان ، باید دو بار در روز مسواک زده شود مخصوصاً بعد از مصرف قطره آهن. استفاده از جوش‌شیرین برای درمان سیاهی دندان کودک نیز می‌تواند مؤثر باشد. به این منظور می‌توانید هفته‌ای یک یا دو بار جوش‌شیرین روی مسواک کودک زده و دندان‌ها را با آن مسواک بزنید.

اگر کودک شما در سنی است که از طعم جوش‌شیرین خوشش نمی‌آید، می‌توانید تکه‌ای پارچه را خیس کرده و به جوش‌شیرین بزنید، سپس جوش‌شیرین را با دستمال به آرامی روی دندان‌ها بکشید.

اگر لکه سیاهی دندان کودک با قطره آهن خیلی بزرگ است و موجب نگرانی شما شده، به یک دندان‌پزشک مراجعه نمایید تا در مطب لکه‌های دندان را پاک کند.

پیشگیری از سیاهی دندان ناشی از قطره آهن

رقیق کردن قطره آهن با مقدار کمی آب می تواند در پیشگیری از بروز لکه ها موثر باشد. به منظور افزایش جذب آهن سعی کنید در کنار این مکمل ها از منابع مختلف ویتامین C مانند آب پرتقال استفاده کنید. همچنین از اضافه کردن شیر به مکمل های آهن نوزاد خودداری کنید زیرا شیر می تواند باعث اختلال در جذب آهن بدن شود. به عنوان یک گام پیشگیرانه دیگر می توانید با کمک یک نی و یا استفاده از لیوان های نی دار میزان تماس این مکمل را با دندان های ردیف جلو کودک کاهش دهید. با این حال باید دقت کنید که همه دوز تجویز شده دارو توسط کودک مصرف شود.

مسواک بین دندانی برای تمیز کردن پلاک های بین دندانی مهم است حتما بخوانید : مسواک بین دندانی چه کاربردی دارد ؟

کاهش نیاز کودک به مصرف مکمل به وضوح در کاهش سیاهی دندان ناشی از قطره آهن موثر است. به منظور تامین آهن مورد نیاز کودکان غذاهایی مانند گوشت قرمز، مواد غذایی غنی شده با آهن و همچنین میوه ها و سبزیجات سرشار از آهن و ویتامین C را در برنامه غذایی آنها در این دوران بگنجانند.

این نکته را به خاطر داشته باشید

لکه های ایجاد شده بر روی دندان ها که به خاطر استفاده از قطره آهن ایجاد شده است ، معمولاً با گذشت زمان محو می شوند. علاوه بر این، همانطور که می دانیم دندان های شیری کودک دائمی نیستند. در ادامه این دندان ها از بین رفته و دندان های دائمی در حدود سن ۶ سالگی جایگزین این دندان های می شوند ، هر چند که نگهداری از این دندانهای برای سلامت دندان های اصلی لازم و ضروری است.

برای بر طرف کردن لک های ایجاد شده هیچگاه از سفید کننده ها، دهان شویه ها یا سایر محصولات موجود در داروخانه ها برای کودک خود استفاده نکنید، مگر اینکه در این رابطه با دندانپزشک کودک خود مشورت کرده و درباره بی خطر بودن آن از پزشک راهنمایی گرفته و مطمئن باشید. به خاطر داشته باشید مراجعات منظم و دوره ای به دندانپزشک میتواند به شما در نگهداری و حفظ سلامت دندان های فرزند شما کمک شایانی داشته باشد .

تماس با مطب دندانپزشکی خورشید