بوی بد دهان کودک

بوی بد دهان کودک یکی از بدترین کابوس‌های والدین است . چنانچه کودک شما هم مشکل بوی بد دهان را دارد این موضوع را جدی بگیرید چون ممکن است ناشی از یک بیماری عفونی یا مشکل گوارشی باشد و یا به مشکلات لثه و دندان ها مربوط باشد. گاهی این مشکل زود برطرف می شود و گاهی اوقات هم سالها ادامه می یابد که باعث ناراحتی اطرافیان می شود.

علت بوی بد دهان در کودکان

کودکان سالم و بزرگسالان هم گاهی اوقات نفس بدبو یا هالیتوز دارند. اگر کودک نوپای شما از بوی بد دهان رنج می برد، اول باید دلیلش را بیابید. دلایل رایجی پیرامون بوی بد دهان آورده شده است:

مشکلات دندان‌ها:

پوسیدگی دندان، تجمع جرم دندان یا آبسهٔ دندان می‌تواند در هر سنی دندان‌های کودکان را تحت تأثیر قرار دهد و باعث نفس بدبو شود.

دهان خشک:

اگر کودک شما به سبب انسداد بینی از طریق دهانش تنفس کند احتمال این وجود دارد که باکتری های دهانش مختل گردند و باعث بوی بد دهان شوند. این کار باعث رشد باکتری های بی هوازی دهانی، مخاط بیش از حد گلو، کمبود اکسیژن و بزاق می شود. تمام این شرایط منجر به دفع ترکیبات مضری چون ترکیبات گوگرد فرار یا VSC از باکتری ها می شود. عادت های دیگر کودک، مثل مکیدن انگشت شست و یا خوردن لباس ممکن است دهان کودکتان را خشک نگه میدارد و رشد باکتری را افزایش میدهد.

تماس با مطب خورشید

یک جسم خارجی:

یک نخود، لوبیا، اسباب‌بازی کوچک یا شیء دیگری که کودک وارد بینی‌اش کرده است می‌تواند باعث بد بو شدن نفسش شود. این به ویژه در کودکان زیر یک سال و کودکان نوپا رایج است که هر چیزی را در دهانشان می‌گذارند.

مشکلات بهداشتی:

در دهان باکتری‌هایی طبیعی زندگی می‌کنند و با ذرات باقی‌مانده از غذا در بین دندان‌ها، در فاصلهٔ دندان و لثه، روی زبان یا روی سطح لوزه‌ها در پشت گلوی کودکتان فعل و انفعال دارند. این باعث بدبو شدن نفس شخص می‌شود، به ویژه اگر این باقی‌ مانده‌های غذا برای مدتی طولانی در دهانش بماند.

مراقبت از دندان در دوران بارداری و اهمیت آن حتما بخوانید : مراقبت از دندان در دوران بارداری و نکات آن

مراقبت ضعیف دندانپزشکی

مراقبت ضعیف دندان ها، آبسه دندان، رسوب پلاک ها روی دندان، یا کام شکافته می تواند سبب بوی بد دهان شود. 

خوردن غذاهای تند و پرادویه:

اگر فرزندتان مواد غذایی‌ای مثل سیر و پیاز یا پنیر را دوست دارد، این مواد می‌توانند به طور موقت و در حین گردش در سیستم بدنش روی بوی دهان او تأثیر بگذارد.

مواد شیمیایی :

مواد شیمیایی تند موجود در پاک کننده های دندانی خمیر دندان های ساخته شده با مواد شیمیایی زننده به دندان های کودک نوپایتان آسیب می رسانند. خمیر دندان های حاوی SLS (سدیم لوریل سولفات) باعث آسیب رساندن به بافت های دهانی و رشد باکتری ها می شوند.

داروها:

داروها نیز باعث بروز بوی بد دهان در کودکان می شود فرآیند تجزیه مواد شیمیایی داروها در برخی موارد می توانند باعث بوی بد دهان کودک شوند

یک بیماری:

مواردی مثل عفونت سینوس، آماس لوزه ، ریفلاکس معده (GERD) یا حتی آلرژی فصلی می‌تواند باعث بدبو شدن دهان شود. همچنین بعضی از کودکان مبتلا به بیماری ریفلاکس معده نیز که برگشت مواد غذایی دارند می‌توانند نفسی با بوی بد داشته باشند. شرایطی مانند ورم لثه، برفک دهان (در نوزادان و کودکان) و سینوزیت حاد در کودکان نوپا می تواند بوی بدی ایجاد کند. التهاب لثه و مخاط دهان یکی دیگر از شرایطی است که در آن، کودک نوپا دارای زخم دهان، لثه قرمز، و بوی بد دهان می گردند.

دلایلی که باعث بوی بد دهان کودک میشود

چگونه بوی بد دهان کودک را از بین ببریم؟

راه حل آسان است کافی است این نکات را رعایت کنید :

نکته اول :

رعایت بهداشت دهان و دندان یکی از بهترین راه‌ها برای از بین بردن بوی بد دهان است. اگر فرزند‌تان نوزاد است،‌سعی کنید لثه‌ها و همه‌دندان‌هایش را بعد از هر‌بار غذا‌خوردن یا قبل از خواب برایش پاک کنید یا مسواک بزنید. شما می‌توانید به آرامی زبانش را هم مسواک بزنید

نکته دوم:

وقتی کودکتان مرحله‌ی نوزادی را پشت سر گذاشت برایش مسواک بزنیدآن هم دو بار در روز و یک‌بار قبل از خواب. تا زمانی که او ۲ ساله شود فقط به اندازه‌ی یک دانه برنج برایش از خمیر‌دندان استفاده کنید یا حتی کمتر. بعد از ۲ سالگی به اندازه‌یک نخود و بعد از ۵ سالگی به اندازه یک لوبیای کوچک از خمیر‌دندان استفاده کنید.

نکته سوم :

کودکتان را برای معاینات منظم دندانپزشکی ببرید و مطمئن شوید که دندان‌هایش سالم و تمیز هستند. اگر هنوز هم دهان فرزند‌تان بوی بد می‌‌دهد او را برای معاینه پیش پزشک ببرید.

نکته چهارم :

اگر فرزندتان انگشت شست یا بقیه‌ی انگشتانش را می‌مکد، شما باید مطمئن شوید که او دست‌ها و وسایل شخصی‌اش را به‌طور مرتب با آب و صابون می‌شوید. اگر کودکتان از پستانک استفاده می‌کند،‌برای ضد‌عفونی کردن آن می‌توانید آن را در ماشین ظرفشویی یا آب داغ بیندازید.

نکته پنجم :

استفاده از دهان‌شویه ضروری نیست چون دهان‌شویه تنها مشکل را می‌پوشاند . فقط مطمئن شوید که دندان‌هایش را چندین‌بار در روز مسواک کرده است.

نکته ششم :

در نهایت لزومی ندارد فرزند‌تان را به خاطر بوی بد دهانش خجالت‌زده کنید. سعی کنید با این اتفاق کنار بیایید حتی اگر کمی به خاطر آن احساس شرمندگی می‌کنید.

جرم گیری دندان چیست حتما بخوانید : جرم گیری دندان و نکات پیرامون آن

مسواک زدن را جدی بگیرید

حتما نزد خود فکر می کنید که نوزادان احتیاجی به مسواک ندارند. این باور اشتباه است و کودکان زیر ۴ سال هم باید دندانهای خود را تمیز کرده و مسواک بزنند البته با کمک شما بزرگترها. اگر فرزندتان نوزاد است، سعی کنید لثه ها و همه ی دندان هایش را بعد از هر بار غذا خوردن یا قبل از خواب برایش پاک کنید یا مسواک بزنید. شما می توانید به آرامی زبانش را هم مسواک بزنید (البته در این سن نیاز به خمیردندان نیست).

وقتی کودک تان مرحله نوزادی را پشت سر گذاشت برایش مسواک بزنید (در نهایت به او آموزش دهید دندان هایش را مسواک بزند) آن هم دو بار در روز و یک بار قبل از خواب. تا زمانی که او ۲ ساله شود فقط به اندازه ی یک دانه برنج برایش از خمیر دندان استفاده کنید یا حتی کوچتر. بعد از ۲ سالگی به اندازه ی یک نخود و بعد از ۵ سالگی به اندازه ی یک لوبیای کوچک از خمیر دندان استفاده کنید.

فراموش نکنید 

حفظ بهداشت و دندان‌ها برای پیشگیری از ایجاد بوی بد دهان کودکان بسیار اولویت دارد. به کودکان خود بیاموزید بعد از هر وعده غذایی، حتما نسبت به شست‌وشوی دهان و دندان‌ها اقدام کنند. همچنین استفاده از مسواک پیش از خواب را جدی بگیرند.

در صورت مشاهده پوسیدگی در دندان‌های کودکان در اسرع وقت نسبت به درمان آن‌ها از طریق مراجعه به دندان‌پزشک اقدام کنید. پوسیدگی دندان در مراحل اولیه، موجب جلوگیری از رشد پوسیدگی و از بین رفتن دندان و همچنین ایجاد بوی بد دهان خواهد شد.

علاوه بر این موارد، مصرف به‌اندازه و کافی میوه، مایعات به‌خصوص آب و پرهیز از مصرف فست فودها و تنقلات صنعتی خوراکی علاوه بر اینکه از ایجاد بوی بد دهان کودکان شما جلوگیری می‌کند، در حفظ سلامت آن‌ها نیز مؤثر است.

در نظر داشته باشید، لوازم در دسترس کودکان و نوزادان زیر ۲ سال می‌بایست تمیز و عاری از آلودگی باشد. در غیر این صورت، همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، آلودگی موجود در سطح لوازم به دهان منتقل‌شده و یکی از عوارض آن ایجاد بوی بد در تنفس خواهد بود.

تماس با مطب دندانپزشکی خورشید